Haluatko kesätyökokemusta kaupasta, ravintolasta tai ABC-liikennemyymälästä? Hae Keskimaalle tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun!

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelman tavoitteena on helpottaa koululaisten mahdollisuuksia päästä tutustumaan erilaisiin yrityksiin, työtehtäviin ja työelämän pelisääntöihin. Tutustu- ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma on usein nuoren ensimmäinen kesätyöpaikka, jossa kerrytetään osaamista ja kokemusta tulevia kesätöitä varten.

Me Keskimaalla tarjoamme kahden viikon kesäharjoittelujaksoja kaupan toimipaikoissa, hotelleissa, ravintoloissa ja liikennemyymälöissä niille 15-17 vuotiaille lukiolaisille ja peruskoululaisille, jotka eivät ole vielä aiemmin olleet Osuuskauppa Keskimaalla töissä.

Kahden viikon aikana harjoittelijalla on 10 työpäivää. Työaika on 6 tuntia päivässä ja se sijoittuu arkipäiville (ma-pe) kello 8-18 välille. Harjoittelijalle maksetaan palkkio, joka on 370 euroa (vuonna 2020).

Saatat tulla valituksi kesäharjoitteluun, jos täytät kaikki seuraavat ehdot:

 • Olet kesäharjoittelun ajankohtana 15-17-vuotias (ks. ajankohdat alhaalta)
 • Olet peruskoulussa, kymppiluokalla, lukiossa tai VALMA-koulutuksessa (HUOM. harjoitteluohjemaan ei voi tulla valituksi, jos opiskelet ammattiin tai olet suorittanut ammattitutkinnon)
 • Et ole aiemmin ollut tutustu ja tienaa -kesäharjoittelussa Keskimaalla
 • Et ole aiemmin ollut töissä Keskimaalla

Toivomme kesäharjoitteluun hakijalta:

 • Innostusta ja uskallusta asiakaspalvelutehtäviin
 • Reipasta ja iloista asennetta kesäharjoitteluun
 • Halua oppia uusia asioita ja työelämän pelisääntöjä

Selvitäthän ennen työhakemuksen kirjoittamisen aloittamista mikä tai mitkä seuraavista harjoittelujaksoista käyvät kesäsuunnitelmiisi varmasti:

 • 1.6.-14.6.2020
 • 15.6.-28.6.2020
 • 29.6.-12.7.2020
 • 13.7.-26.7.2020

Valinnat harjoittelujaksoille tehdään hakemusten sekä niissä ilmoitettujen ajankohtien perusteella. Harjoittelun ajankohtaa ei valitettavasti ole mahdollista muuttaa valinnan jälkeen.

Miten haen kesäharjoitteluun?

1. Pohdi ja kirjaa itsellesi ensin ylös, missä Keskimaan toimipaikoissa pystyisit työskentelemään (karttalinkki upotus tähän!). Tämän jälkeen pohdi ja kirjaa ylös, millä harjoittelujaksolla tai -jaksoilla (yllä) pystyisit työskentelemään.

2. Voit halutessasi käydä lukemassa Keskimaan yleisimmistä kesätöistä vinkkejä, millaista kesäharjoittelusi kaupassa, liikennemyymälässä tai ravintolassa tulisi olemaan. Tutustu ja tienaa -harjoittelijoiden tehtävät ovat rajatumpia kuin täysi-ikäisten kesätyöntekijöiden, joista kuvaukset ovat tehty, mutta työympäristö on sama kuin muillakin työkavereillasi ja sinulle on esimiehen toimesta valikoitu erilaisia tehtäviä, jotka ovat nopeita oppia kahden viikon kesäharjoittelun aikana ja joista on hyötyä sinulle myös tulevissa kesätöissäsi.

3. Panosta hakemukseesi ja varaa aika sen tekemiseen. Tuo osaamisesi ja motivaatiosi esille mahdollisimman selkeästi. Kysy esimerkiksi perheenjäseniltäsi tai kavereiltasi, kuinka he sinua kuvailisivat ja mitä osaat heidän mielestään erityisen hyvin.

1. Täytä itsestäsi perustiedot, yhteystiedot sekä esittelyosio. Jos sinulle on jo kertynyt aiempaa työkokemusta, kerrothan myös siitä.
2. Näiden lisäksi hakulomakkeella pyydetään sinua valitsemaan harjoittelujakso tai -jaksot sekä kaikki ne toimipaikat, joissa voisit työskennellä kahden viikon ajan.
3. Lopuksi tarkasta hakemuksesi ja lähetä!

Hakuaika päättyy 15.3.2020, jonka jälkeen teemme valinnat hakemusten ja niissä esitettyjen työskentelyjaksojen sekä toimipaikkatoiveiden mukaisesti.

Ilmoitamme valinnoista viimeistään 24.4.2020 mennessä kirjepostilla. Kirjepostin lisäksi laitamme huoltajallesi viestin, että sinut on valittu ohjelmaan, jotta osaatte odottaa kirjepostin saapumista. Mikäli kirjeposti viipyy tai sinulla on muuta kysyttävää ohjelmaan liittyen, voit laittaa meille sähköpostia osoitteeseen tutustujatienaa.keskimaa@sok.fi.

Kun olet saanut valintatiedon, pyydämme sinua vahvistamaan tai perumaan kesäharjoittelupaikkasi netissä täydennettävän kyselylomakkeen kautta. Samalla kun vastaanotat paikan, pyydämme sinulta IBAN-muodossa tilinumeroasi sekä henkilötunnustasi palkkionmaksua varten. Ilmoitamme valintakirjeessä aikataulun, johon mennessä paikka tulee vastaanottaa.

Valintakirjeessä ilmoitetaan, mille harjoittelujaksolle ja mihin toimipaikkaan sinut on valittu. Saat kirjeessä myös kesäharjoittelupaikkasi yhteyshenkilön yhteystiedot ja ohjeet, mihin mennessä sinun tulee olla häneen yhteydessä sopiaksesi harjoitteluun liittyvistä käytännön asioista sekä työsopimuksen teosta. Sinut perehdytetään ensimmäisten päivien aikana kesäharjoittelupaikan toimintaan ja lisäksi suoritat sähköisen perehdytysohjelman. Harjoittelujakson päätyttyä saat työtodistuksen kesäharjoittelustasi kirjepostilla, viimeistään 1.9.2020 mennessä.