Päivityksiä kestyöhön liittyen

Muutoksia Keskimaan kesätöissä

Päivitetty 1.4.2020

Osuuskauppa Keskimaa etsi tammi-helmikuussa kesätyöntekijöitä kolmelle liiketoiminta-alueelle:

  1. matkailu- ja ravitsemuskaupan toimialalle, joka pitää sisällään ravintolat ja hotellit
  2. market- ja tavaratalokaupan toimialalle, joka sisältää myyjän työn vähittäiskaupassa
  3. liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialalle, joka pitää sisällään erilaiset työtehtävät ABC-liikennemyymälöissä

Helmikuun 9. päivään mennessä kaikkiaan 2281 henkilöä täytti sähköisen hakulomakkeen ja heistä noin 1400 tavattiin helmikuun loppupuolella järjestetyllä rekrykiertueella Jyväskylässä, Karstulassa, Viitasaarella, Hankasalmella, Joutsassa, Äänekoskella, Jämsässä ja Keuruulla.

Mikä muuttuu?

Korona-viruksen myötä aloitimme Keskimaalla yhteistoimintaneuvottelut maanantaina 16.3.2020 arvioidaksemme henkilöstön lomauttamistarpeita. Neuvottelujen kohteena olivat kaikki matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialan, polttoneste- ja liikennemyymäläkaupan toimialan, Prisma Parturi-Kampaamon, Kodin Terran ja Sokoksen työntekijät.

Yhteistoimintaneuvottelut saatiin päätökseen 23.3.2020 ja niiden seurauksena lomautimme noin 500 työntekijää. Lomautusten kesto on enimmillään 90 päivää.

Muuttuneen tilanteen myötä Keskimaa voi tämänhetkisen tiedon mukaan varmuudella tarjota kesätyötä vain kaupan toimialan yksiköissä. ABC-liikennemyymälöiden kesätyötilanne on vielä tässä vaiheessa epävarma, ja siihen vaikuttavat merkittävästi viranomaislinjaukset ravintolatoimintaa koskien. Koronatilanteesta huolimatta kaupoissa ja auki olevissa liikennemyymälöissä tarvitaan kesälläkin työvoimaa niin Jyväskylän kuin muun maakunnan alueella – keskitymme vahvasti turvaamaan ruoan ja päivittäistavaroiden saatavuuden jokaisella paikkakunnalla.

Tämänhetkisen tiedon mukaan pystymme palkkaamaan Keskimaahan ennakoitua vähemmän kesätyöntekijöitä. Kun henkilökuntaa on lomautettuna, tarjotaan kaikki mahdollinen tarjolle tuleva työ heille, ja tämä vähentää kesätyöntekijöiden tarvetta.

Miten asia etenee?

Kesätyöhakemukset ja haastatteluissa tehdyt muistiinpanot on käyty uudelleen läpi maaliskuun aikana.

Ne matkailu- ja ravitsemustoimialalle ja liikennemyymälöihin hakeneet, joiden kanssa oli ennen koronakriisin puhkeamista sovittu kesätyöstä suullisesti tai kirjallisesti, on kontaktoitu henkilökohtaisesti. Heidän kanssaan on sovittu kesätyöjakson siirtämisestä tai peruuntumisesta.

Kesätyövalinnat kaupan toimialalle oli ehditty pitkälti tehdä jo ennen koronakriisin puhkeamista. Kesätyöhön valittujen kanssa on sovittu henkilökohtaisesti työn aloitusajakohdasta ja muista käytännön järjestelyistä.

Niille hakijoille, joita emme tänä vuonna kesätöihin pysty palkkaamaan, on tiedotettu 31.3.2020 mennessä sähköpostitse.

Kysymyksiä ja vastauksia

Voidaanko keväällä 2020 tekemääni kesätyöhakemusta ja haastattelua hyödyntää kesätyörekrytoinnissa keväällä 2021?

Valitettavasti hakemustasi ei voida hyödyntää ensi kesää koskevassa haussa. Hakemus on osoitettu tässä tapauksessa vuoden 2020 kesärekrytointiin ja moni asia ennättää muuttua vuodessa – esimerkiksi osaamista kertyy opintojen, harrastusten sekä muiden töiden kautta lisää. Lisäksi kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa käyttämämme tietojärjestelmä tulee muuttumaan.

Milloin rekrytointi vuoden 2021 kesätöihin aloitetaan?

Haku kesän 2021 kesätyöpaikkoihin avautuu todennäköisesti joulukuussa 2020. Hakemuksien viimeinen lähetyspäivä on kuitenkin arviolta vuoden 2021 tammi-helmikuun vaihteessa.

Olenko etusijalla seuraavassa kesätyörekrytoinnissa, koska olen jo kerran ollut haastattelussa?

Jokainen rekrytointi on aina oma prosessinsa, emmekä arvota hakijoita sen mukaan, ovatko he hakeneet tai työskennelleet Keskimaalla aiemmin. Haluamme tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kaikille hakijoille.

Miten Keskimaa käsittelee kesätyöhakemukset tietosuojanäkökulmasta?

Olemme S-ryhmässä järjestäneet henkilötietojen käsittelyn eri henkilörekistereihin tietojen käyttötarkoitusten mukaisesti. Voit lukea lisää Osuuskauppa Keskimaan työnhakijarekisteristä.

Miten saan tiedon seuraavan kesän rekrytoinneista?

Saat parhaiten tiedon kesän 2021 rekrytoinneista seuraamalla Keskimaan sosiaalisen median kanavia ja nettisivua assaduunissa.fi. HR- ja rekrytointiaiheiset uutiset löydät kätevästi Meillä töissä -Facebook-sivun kautta.

Järjestetäänkö 15–17-vuotiaille tarkoitetut Tutustu ja tienaa -harjoittelujaksot kesän aikana?

COVID-19-koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet ennennäkemättömällä tavalla myös Osuuskauppa Keskimaan toimintaan. Useita toimipaikkoja on jouduttu sulkemaan ja osa henkilökunnasta on lomautettu tai työllistetty oman toimipaikkansa sijasta ruokakaupan tarpeisiin. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kesälle 2020 suunniteltu Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu joudutaan perumaan. Lue lisää tästä.